آسیب ها و فرصت های فضای مجازی بر دانش آموزان

ساخت وبلاگ

 

 

 

آسیب ها و فرصت های فضای مجازی بر دانش آموزان

شیروان- ایرنا- فضای مجازی در عصر کنونی فراگیر شده و کم‌ اطلاعی خانواده‌ها، مربیان و گاه مسوولان از مسایل ارتباطی، آسیب های را برای دانش آموزان ایجاد کرده است در حالیکه استفاده بهینه از این فضا می تواند فرصتی برای ارتقای آموزشی این قشر شود.

 

به گزارش ایرنا، میزان حضور دانش آموزان در فضای مجازی و پرسه زدن آنها در شبکه های اجتماعی آسیب جدی است که باید بیش از گذشته مورد توجه قرار گیرد و استفاده از این فضاها باید به صورت هوشمندانه و همراه با نظارت والدین باشد تا نتیجه لازم برای ارتقای سطح علمی دانش آموزان فراهم شود.
یکی از دانش آموزان خراسان شمالی در خصوص استفاده از شبکه های مجازی گفت: استفاده از این شبکه برای ارتقای علمی در برخی دروس و پی گیری سئوالات آزمون از طریق اینترنت باعث تسریع در روند خواندن دانش آموز می شود.
محمد قارداشی گفت: همچنین این امر باعث به کارگیری اطلاعات عمومی و مهارت های مرتبط با خواندن می شود که دانش آموز آنها را در مدرسه فرا گرفته است و با تکرار آن روند یادگیری بهتر خواهد شد.
یکی دیگر از دانش آموزان خراسان شمالی گفت: دانش آموز باید برنامه روزانه خود را تنظیم کند و در مواقع استراحت و برای رفع خستگی و ایجاد تنوع، استفاده خیلی کم از این فضاها در روز تاثیرات منفی بر جای نخواهد گذاشت.
ملیحه شاهپوری با بیان اینکه استفاده از شبکه های مجازی و بازی های رایانه ای به یکی از دغدغه های امروز والدین تبدیل شده است اظهار کرد: اگر چنانچه والدین بر نحوه استفاده فرزندانشان در رایانه و شبکه های مجازی آگاهی داشته باشند و فرزندان فقط برای مهارت دروس از این موارد استفاده کنند تاثیری مثبتی بر روند یادگیری دارد و هیچ گونه دغدغه و نگرانی در پی نخواهد داشت.
یکی از والدین دانش آموز گفت: گذراندن وقت در شبکه های اجتماعی و بازی های رایانه ای می تواند عملکرد ضعیف کودکان در مدرسه را به دنبال داشته باشد.
مهسا نویدی با بیان اینکه گذارندن کودکان و وقت پرکردن آن در شبکه های اجتماعی، علاوه ضعف دروس تاثیرات منفی دیگری به همراه دارد اظهار کرد: از وقتی پسرم در شبکه های مجازی سرگرم شده علاوه بر اینکه از لحاظ تدریس افت شدید کرده به لحاظ رفتاری هم تاثیرات منفی در پی داشته است.
وی با توجه به آثار مخرب استفاه از شبکه های مجازی و بازی رایانه ای در کودکان گفت: از سویی دیگر نشستن طولانی مدت و گذراندن وقت کودکان در این بازی ها موجب قوز پشتی و خستگی بیش از حد آنان در روز می شود.
یکی دیگر از والدین خراسان شمالی گفت: امروزه با گسترش فناوری های ارتباطی، موضوع بازی های رایانه ای و شبکه های مجازی از سطح سرگرمی و تفریح فراتر رفته است.
جلال پورشیرازی اظهار کرد: با توجه به اینکه اکثر استفاده کنندگان بازی های رایانه ای قشر دانش آموز می باشند، نقش آموزش و پرورش در آگاهی سازی این قشر بیشتر از دیگر دستگاه ها است.
وی گفت: تشکیل دوره های آموزشی از سوی آموزش و پرورش برای دانش آموزان و اولیای آنان ، اطلاع رسانی و ساخت برنامه های مستند با همکاری صدا و سیما از جمله موارد است می تواند در آگاه سازی جامعه و جلوگیری از اثرات منفی این بازی ها نقش مهمی ایفا کند.
یک کارشناس ارشد رشته روانشناسی در خراسان شمالی گفت: با توجه به اینکه در این نوع بازی ها برخلاف رسانه های تصویری میزان تعامل و فعال بودن کودک بسیار بیشتر از رسانه های تصویری مانند فیلم و کارتون است، کودک مجبور می شود که با توجه به ویژگی تعاملی بازی های کامپیوتری با این بازی ها فراتر از سن و سال خود زندگی کند.
مهوش احمدی در گفت و گو با ایرنا اظهار کرد: شبکه های اجتماعی از طریق کاهش زمان ارتباط فرزندان با والدین، زمان ارتباط کودکان را با دوستان افزایش داده که تنها راه چاره، نزدیک شدن دنیا و ارزشهای والدین با فرزندان، از نگاه فرزندان است.
وی با اشاره به نظارت بیشتر والدین بر فرزندان افزود: این قشر موظف به شناخت دوستان فرزندانشان و نظارت بر استفاده بچه ها از فضای مجازی هستند، زیراکه اتفاقات نگران کننده ای در این فضا رخ می‌دهد.
این کارشناس ارشد رشته روانشناسی در خصوص پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی در فضای مجازی، به خانواده ها افزود: در شیوه های ارتباطی بین نسلی و درون‌نسلی خانواده، تجدیدنظر کرده و به آموزش‌سواد رسانه ای خود توجه شود.
وی همچنین با اشاره به علاقه مندی بسیاری از کودکان به بازی های کامپیوتری گفت: در فضای بازی های کامپیوتری که علاوه بر جسم، روح و روان کودک را در اختیار خود دارد، به مراتب میزان آسیب برای کودک بالاتر خواهد برد
وی افزود: به نظر می رسد روح و روان کودکان ما در تسخیر بازی هایی است که آینده آْنها را خواهد ساخت و آیا والدین فکر کرده اندکه این بازی ها با سن، شخصیت و جنسیت و روحیه کودک آنان همخوانی دارد؟ یا میزان تاثیر بازی های رایانه ای بر شخصیت اجتماعی و روانی ما کودکان چقدر است؟ 
یک مدرس دانشگاه های خراسان شمالی گفت: مراقبت از کودکان در فضای مجازی به مجموعه ای از راه کارهای فنی و ابزاری نیاز دارد که والدین می بایست با فراگیری این راه کارها مهارت لازم را برای مراقبت از فرزندان در فضای مجازی کسب کنند
علی قدرتی در گفت و گو با ایرنا با بیان اینکه باید با کودکان در خصوص آسیب های استفاده از اینترنت یا فضاهای مجازی گفت وگو کرد گفت: زیراکه کودکان معمولا بر این باورند که در دنیای مجازی به دلیل احساس ناشناس بودن، در مقابل رفتار های نامناسب خود هیچ گونه مسئولیتی ندارند در حالی که آنها نباید فراموش کنند که در مقابل رفتار و اعمال خود پاسخگو هستند.
این کارشناس ارشد رشته جامعه شناسی گفت: همه محتوای شبکه های اجتماعی مناسب سن کودکان نیست از این روی ممکن است، نگران مسائل غیر اخلاقی، خشونت و یا دیگر مشکلاتی که درفضای مجازی وجود دارد، باشید به همین دلیل نقش والدین پر رنگ تر می شود و آنها می توانند با صحبت صحیح و مؤثر در مورد چگونگی برقراری ارتباطات صحیح آنلاین، خطراتی که کودکانتان را تهدید می کند، کاهش دهید و با تشویق، آنها را به استفاده از راهنمایی های خود متقاعد کنید.
قدرتی با بیان اینکه تنهایی مهمترین عامل گرایش کودکان و نوجوانان به بازی های رایانه ای است افزود: اعتیاد به بازی های رایانه ای ، اعتیاد رفتاری است که ذهن و روان کودکان را به طور دائم تحت تاثیر این بازی ها قرار می دهد.
این کارشناس ارشد رشته جامعه شناسی گفت: طبق نتایج تحقیقات خارجی، استفاده بیش از سه ساعت در هفته از بازی های رایانه ای باعث ایجاد افسردگی در کودک و نوجوان می شود و این درحالی است که در ایران پسران به طور میانگین 10 ساعت در هفته و دختران 4 ساعت در هفته به بازی های رایانه ای مبادرت می ورزند.
قدرتی با اشاره به اینکه هیجان خواهی، لذت جویی، کنجکاوی و تنهایی از جمله مهم ترین عوامل فردی گرایش کودکان و نوجوانان به انجام بازی های رایانه ای است افزود: ارتباط ضعیف والدین با فرزندان، استرس، ساده و ارزان بودن بازی های رایانه ای و عدم حضور والدین در منزل مهم ترین عوامل اجتماعی گرایش به این بازی ها است.
خراسان شمالی با جمعیت 936هزار نفری بیش از 160 هزار دانش آموز دارد که در دو هزار آموزشگاه زیر نظر 14 هزار فرهنگی تحصیل می کنند.
6042/7186
گزارش از: فاطمه مقدسی باجگیران** انتشار دهنده: سید حسین قدسی

 

خبر...
ما را در سایت خبر دنبال می کنید

برچسب : آسیب ها و تهدیدات فضای مجازی,آسیب ها و تهدیدات شبکه های اجتماعی,آسیب ها و مضرات, نویسنده : mfm-newsa بازدید : 139 تاريخ : جمعه 28 آبان 1395 ساعت: 1:54